Behöver vi ”re-wilders” och andra nya yrken?

Förr i tiden var det lättare att påstå att en viss utbildning skulle leda till ett visst slags yrke.

Denna mentalitet existerar än idag och kvar finns våra yrkesprogram, yrkeshögskolor och liknande. Ja, man skulle kunna påstå att hela utbildningssystemet fortfarande är upplagt som om alla skulle vilja bli civilingenjörer eller civilekonomer. Det är svårt att spekulera i framtiden men följande artikel har engagerat flera unika tänkare och även science fictionförfattare att tänka ut spännande nya yrken.

Ja, visst behövs en ”rewilder” en som hjälper till att återställa naturen, en avfallsdesigner, enkelhetsexpert och en hälsovårdsnavigator.

Vem hade hört talas om en ”fritidspedagog” för fyrtio år sedan, eller ens en IT-specialist? Vem kunde tro att vi skulle få idrottspsykologer och mentala tränare, eller lära ut konsten att lyssna inåt (meditationsexpert)?

Det tål att tänka på att vi egentligen vet väldigt lite om framtidens yrken och att ha det i åtanke när vi sysslar med ”bildning” – ett mycket bättre och bredare begrepp än ”utbildning.”

Ert kvartssamtal

Det är alltid kul att gå laget runt i gruppen och fråga folk vad de kunde tänka sig för yrke istället för det de gör nu. Inte för att uppmuntra folk att bryta upp från världens viktigaste yrke – läraryrket – utan bara för att det är roligt att spekulera.

Prova att ta denna diskussion med era elever. Låt dem spekulera kring framtidens yrken. Påminn dem att det finns ett 50-tal yrken i anslutning till ”fotbollsproffs” eller ”ryttarproffs” som man kan ha även om man inte blir professionell spelare eller ryttare.